Antalya’nın Öncü Rolü ve Biberin Yükselişi
Örtü altı tarımda önemli bir merkez olan Antalya, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’ne (BAİB) bağlı firmalar aracılığıyla, 2023 yılının ilk çeyreğinde yaş sebze ve meyve ihracatında liderlik etmeye devam ediyor. En çok ihraç edilen ürünler arasında biber ilk sırada yer alıyor.
BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya, Isparta ve Burdur’un dahil olduğu Batı Akdeniz bölgesinden 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasında yaklaşık 250 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti. Geçen yıl bu sektörün yaklaşık 800 milyon dolar ihracat yaptığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu yıla iyi başladık, ilk çeyrekte 250 milyon dolara yakın bir rakama ulaştık. Bu, bizler için çok sevindirici. Bu şekilde devam edeceğini umut ediyoruz ve yıl sonu için 1 milyar doları hedefliyoruz,” dedi.
Sektör Performansı ve Hedefler
Çavuşoğlu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3’lük bir artış yaşandığını ifade etti. Yaş sebze ve meyve ihracatının 198 milyon dolarlık kısmını sebzenin oluşturduğunu belirten Çavuşoğlu, bu alanda yaklaşık yüzde 10’luk bir artış görüldüğünü aktardı.
Çavuşoğlu, sektörde en önemli ihracat ürünlerinin domates ve biber olduğunu söyledi. “Sebze ihracatımızın yüzde 65’ten fazlasını domates ve biber oluşturuyor. Her yıl domates ilk sırada yer alırdı, bu yıl 3 aylık dönemde biber ön plana çıktı. Bölgemiz, biberde farklı çeşitlerle dünyada rekabet düzeyini artırıyor,” dedi.
Biber ve Domates İhracatındaki Artış
Biber ihracatı geçen yıl ocak-mart döneminde 68 milyon 446 bin dolarken, bu yıl aynı dönemde bu rakam 81 milyon dolara yükseldi, bu da yüzde 18,3’lük bir artış anlamına geliyor. Biber ihracatında ilk sırada Almanya yer alırken, bu ülkeyi Romanya, Hollanda, Polonya, Ukrayna ve Bulgaristan takip ediyor.
Domates ihracatı ise bir önceki yıla göre yüzde 1,4’lük bir artış gösterdi. Geçen yılın ilk çeyreğinde 78 milyon 842 bin dolar olan domates ihracatı, bu yıl 79 milyon 978 bin dolara ulaştı. Domates ihracatında ilk sırayı Ukrayna alırken, ardından Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Polonya geliyor.
Çavuşoğlu, “Bölgemiz, tarım potansiyeli açısından önemli bir konumda bulunuyor. Biber ve domates üretimi ve ihracatında tartışmasız açık ara öndeyiz. Biber ve domates ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını bölgemiz karşılıyor. Salatalık, kiraz, nar gibi ürünlerde de yüzde 40’ın üzerinde bir potansiyelimiz var,” diyerek bölgenin tarım potansiyeline dikkat çekti.