1. Haberler
  2. Kültür - Sanat
  3. Uzman Görüşü: Burdur Gölü’nü Yeşil Kuşak Projesiyle Kurtarma Stratejisi

Uzman Görüşü: Burdur Gölü’nü Yeşil Kuşak Projesiyle Kurtarma Stratejisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Burdur Gölü’nü Kurtarma Çabaları: Yeşil Kuşak ve Çözüm Önerileri

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Genç, Burdur Gölü etrafında yeşil kuşak oluşturulması, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü‘nde gölün çekilen alanlarına fidan dikilmesi önerisinde bulundu. 30 yıldır Burdur’da yaşayan Prof. Dr. Genç, “Laf var, icraat yok. Bir icraat olacaksa bugünden hemen başlamalı” dedi. Devlet Su İşleri tarafından 1970 yılında su kotu 857,62 metre olarak ölçülen Burdur Gölü’nün su seviyesinin, 2024 Temmuz’da 837,20 metreye düşerek 20,42 metre azaldığı belirlendi.

Burdur Gölü'nü Kurtarma Çabaları: Yeşil Kuşak ve Çözüm Önerileri

Yeşil Kuşak Projesi ve Ağaçlandırma Önerileri

Prof. Dr. Genç, gölün etrafında yeşil kuşak oluşturulması gerektiğini belirterek, bu durumu çeşitli toplantılarda dile getirdiğini ve çok net çözüm önerileri olduğunu anlattı. “11 Kasım’daki Milli Ağaçlandırma Günü’müzün uygulama sahası, gölün çekilen alanları olabilir” diyen Prof. Dr. Genç, Şeker Plajı’nda doğal olarak yayılış gösteren çeşitli çalılar ve ağaççıkların, bölgede ağaçlandırma çalışmalarının yapılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Yeşil Kuşak Projesi ve Ağaçlandırma Önerileri

Çevre Koordinasyon Kurulu Kurulmalı

Prof. Dr. Genç, Burdur’da bir Çevre Koordinasyon Kurulu oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu kurul, bir vali yardımcısı başkanlığında çevreyle ilgili bütün kurumlardan ve üniversiteden temsilcilerin oluşturduğu bir kurul olarak uygulamaya konulmalıdır” dedi. Bu kurulun, çevreyle ilgili çalışmaların görüşüldüğü ve karar alındığı bir platform olması gerektiğini ifade etti.

Doğal Türler ve Ekolojik Düzenleme

Burdur Gölü’nde kuruyan kıyı alanlarının korunması, ekolojik düzenlemesi, sürdürülebilir kullanımı için düzenlenen çalıştayda, bölgenin doğal türlerinden akdut, karaçalı, alıç gibi bitkilerin dikilmesi önerildi. Prof. Dr. Genç, “Ağaçlandırma, toprak kaybını önler ve göl çevresindeki toz bulutlarının oluşumunu engeller” diye ekledi. Ayrıca, “1 metreküp orman toprağının 200 litre suyu tutabilme kapasitesi var. Bu da buharlaşmayı azaltır ve Burdur Gölü’nü besleyen kaynakların korunmasını sağlar” dedi.

İcraatın Başlaması Gerekiyor

30 yıldır Burdur’da yaşadığını belirten Prof. Dr. Genç, “Hiçbir şey değişmemiş. Düşünebiliyor musunuz sadece bu konuda 30 yıl geç kalmışız. Burdur’u, Burdur Gölü’nü seviyorsak, buradaki insanların eğitilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Burdur Gölü’nün kurtuluşunun yeşil kuşak projesine bağlı olduğunu vurgulayan Genç, “Kamu kuruluşlarında idarecilerin biraz daha çevreye duyarlı olması gerekiyor” dedi.

Uzman Görüşü: Burdur Gölü’nü Yeşil Kuşak Projesiyle Kurtarma Stratejisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir