Safranbolu’nun Tarihi Simidi
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, Mehmet Koca (49), 162 yıldır simit üreten ailesinin dördüncü kuşak temsilcisi olarak, tarihi ilçeyle özdeşleşen ‘Safranbolu Simidi’ni üretmeye devam ediyor. Koca, “Safranbolu’da odun ateşinde simit yapan tek biz varız. Safranbolu’nun tarihini beşinci kuşaklara taşımak için çabalıyoruz. İşletmeyi babamdan devraldım; babam, dedemden, dedem ise kendi babasından devralmış” şeklinde konuştu.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu’da, 162 yıl önce susamsız olarak üretilmeye başlanan Safranbolu Simidi, odun ateşinde pişirilip yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor. Safranbolu’nun Tarihi Çarşı bölgesinde yer alan 162 yıllık fırında Mehmet Koca, ailesinin dördüncü kuşak temsilcisi olarak susamsız simidi üretmeye devam ediyor. İlçeyle özdeşleşen bu simide turistler büyük ilgi gösteriyor.
Odun Ateşinde Safranbolu Simidi
Mehmet Koca, odun ateşinde yapılan simidi anlatarak, “Hamuru yoğurduktan sonra Safranbolu Simidi, makarna ve su böreği gibi bakır kazanlarda haşlanır. Haşlandıktan sonra burada odun ateşinde pişmeye başlar. Safranbolu’da odun ateşinde simit yapan tek biz varız. Bu işletmeyi babamdan devraldım; babam, dedemden, dedem ise kendi babasından devralmış” dedi.
55 Yıldır Aynı Ustayla Çalışıyor
Aynı ustayla 55 yıldır çalıştığını belirten Koca, “Ustamız dedemle de çalışmış, babamla da çalışmış. Şimdi benimle çalışmaya gayret gösteriyor. Çırak bulamıyoruz ama elimizden geldikçe ustamla beraber beşinci kuşağa devam ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Turistlerin simide olan ilgisini de anlatan Koca, “Genelde buraya Uzak Doğu ülkelerinden yabancı turistler geliyor. Mesela bir simidi, beş-altı kişi paylaşıyor, deniyorlar. Biz de onlara tarif ediyoruz. Bunu cevizle yiyebilirsiniz, içine kaşar peynir koyup yiyebilirsiniz diye çeşitli versiyonlarını anlatıyoruz. Bu simidin bir özelliği de bir-iki gün geçtikten sonra Safranbolu’nun yöresel yemeği papara yapılarak da çok güzel bir yemek oluyor. Bu mesleği ilerletmek için çırak bulmamız gerekiyor. Ustamızla beraber çırak bulmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
55 yıldır aynı fırında çalışan fırın ustası Burhan Kartav (65), ilkokulu bitirdikten sonra çıraklıktan başlayarak zamanla usta olduğunu belirtti. Kartav, yeni çırak yetiştirmekte zorlandıklarını ifade etti.