1. Haberler
  2. Gündem
  3. İzmirli Çiftin Somut Olmayan Kültürel Miras Yolculuğu: Yaşatma ve Koruma Çabaları

İzmirli Çiftin Somut Olmayan Kültürel Miras Yolculuğu: Yaşatma ve Koruma Çabaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanatları Yaşatıyorlar

İzmir’de ikamet eden ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak tanınan naht sanatı ustası Murat Vatan (48) ile kazaziye ustası Pınar Vatan (46) çifti, Tire’deki tarihi Kutu Han’da bulunan atölyelerinde, eski sanatlarını yaşatmaya çalışıyorlar.

Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanatları Yaşatıyorlar

Naht Sanatı: Ahşap Üzerinde Eşsiz Desenler

“Çoğu kişi naht sanatını bilmiyor” diyen Murat Vatan, sanat yolculuğunu şu sözlerle ifade ediyor: “25 yıl süren laboratuvar teknisyenliği kariyerimin ardından, 1,5 yıl önce devlet memurluğundan istifa ederek tamamen naht sanatına yöneldim. Kıl testereyi kullanmayı öğrendiğimde bu sanatı keşfettim ve ilgimi çekti. 18 yıldır bu sanatı icra ediyorum. Naht, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanıyor ve ahşap üzerinde oygu yapma sanatı olarak tanımlanabilir. Kıl testere ile ahşapta desenleri oyarak içlerini boşaltıyoruz. Bu sanat içinde sedef ve metal de kullanabiliyoruz. Fakat, bu sanat yaygın değil, çoğu kişi bilmiyor.”

Naht Sanatı: Ahşap Üzerinde Eşsiz Desenler

Birlikte Üretmenin Keyfi

Tarihi Kutu Han’da dört yıl önce açtıkları atölyelerinde, eşinin kazaziye sanatıyla kendi sanatını birleştiren Murat Vatan, “Dört yıldır kazaziye ustası eşimle birlikte çalışarak üretim yapıyoruz. Türkiye’de sanatla uğraşan çok az karı-koca çifti vardır. Ortaklaşa üretim yapabilmek güzel bir deneyim” diye ekliyor.

Kazaziye: Bir İpek ve Gümüş Sanatı

Kazaziye ustası Pınar Vatan, mesleği olan sınıf öğretmenliğini sürdürürken, kazaziye sanatını da tutkuyla icra ediyor. “Kazaziye sanatıyla tespih püskülleri aracılığıyla tanıştım. Bin ayar gümüşün ibrişim denilen ipek iplik üzerine çekilmesiyle hazırlanan bu sanatın kendine özgü motifleri ve düğümleri var. Günümüzde maalesef unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan biri.”

Gelecek Nesillere Aktarma Çabası

Sanatlarını sürdüren çift, birlikte çalışmanın keyfini çıkarıyor. Pınar Vatan, “Eşimle birlikte çalışarak güzel işler çıkarıyoruz. Emekli olduktan sonra kurslar vererek öğrenci yetiştirmek istiyorum. Sanatların devamı için kursların yaygınlaşması gerektiğine inanıyorum.” diyor.

İzmirli Çiftin Somut Olmayan Kültürel Miras Yolculuğu: Yaşatma ve Koruma Çabaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir