Alakır Vadisi’nde Koruma Mücadelesi Başarıyla Sonuçlandı
Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi, daha önce birçok HES projesiyle gündeme gelmiş ve “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan edilmişti. Son olarak, bölgede açılmak istenen maden ocağına ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Bölgedeki ekosistem ve biyolojik çeşitliliğin zarar görebileceği” gerekçesiyle sonlandırıldı.
Antalya’da Beydağları’nın zirvesinden doğarak Kumluca’dan Akdeniz’e dökülen, yaklaşık 70 kilometrelik Alakır Nehri ve ismini verdiği Alakır Vadisi, uzun yıllar HES projeleriyle mücadeleye sahne oldu. 22 yıl önce Alakır Nehri’nin doğduğu Beydağları’nda Kuzca Mahallesi’ne yerleşen Tuğba ve Birhan Günal çiftinin öncülüğünde “Alakır Nehri Kardeşliği” adı altında birleşen doğaseverlerin çabaları sayesinde, 2017 yılında Alakır Vadisi koruma altına alındı.
HES Projeleri ve Alakır Vadisi’nin Korunması
Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlar Kurulu kararlarıyla, Alakır’da iki HES projesinin bulunduğu 724 bin metrekarelik alan “Kesin Korunacak Hassas Alan (Birincil)“, 8 milyon 322 bin metrekarelik alan “Nitelikli Doğal Koruma Alanı (İkincil)“, 251 bin metrekarelik alan ise “Sürdürülebilir ve Kontrollü Kullanım Alanı (Üçüncül)” olarak ilan edildi. Bu kararlar sonucunda, nehir üzerinde planlanan üç HES projesi gerçekleştirilemez hale geldi.
Madencilik Tehdidine Karşı Kurumların Tavrı
Alakır Vadisi, HES projelerinin ardından bu kez maden ocağı ile gündeme geldi. Kumluca ilçesi Kuzca Mahallesi sınırları içerisinde, “Beyze Maden” isimli firma tarafından yılda 150 bin ton kapasiteli mangan ocağı projesi için başvuru yapıldı. Ancak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu başvuruya ilişkin ÇED sürecini sonlandırdı.
Alakır Nehri Kardeşliği’nden yapılan açıklamada, “Halkın ve kurumların duyarlılığı sayesinde Alakır Vadisi bir felaketten kurtuldu. Açılmak istenilen maden ocağı ile ilgili olarak; Orman Bölge Müdürlüğü ‘Ormanlık alanın korunması ve su kaynaklarına olası etkileri’, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü ‘Maden faaliyetinin su kaynakları üzerindeki olası olumsuz etkileri’, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü de ‘Bölgedeki ekosistem ve biyolojik çeşitliliğin zarar görebileceği’ yönünde olumsuz görüş bildirdi. Bu görüşler doğrultusunda, şirketin ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından sonlandırıldı.” denildi.