1. Haberler
  2. Gündem
  3. Çukurova’da Kiraz Üretimi: Don Etkisi ve Alternatif Ürün Seçenekleri

Çukurova’da Kiraz Üretimi: Don Etkisi ve Alternatif Ürün Seçenekleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çukurova’da Kiraz: Ege’nin Gözdesi Yeni Bir Bahçede

Ege Bölgesi’nin geleneksel ürünü olan kiraz, iklim değişiklikleri ve tarımsal üretim desenlerinin yenilenmesiyle Çukurova’da yeni bir alternatif ürün olarak öne çıkıyor. Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Burhanettin İmrak, kirazın dondan fazla etkilenmediğini belirterek, “Kirazın soğuklama ihtiyacı birçok türe göre daha yüksek, kendini koruma altına alabiliyor. Hiç etkilenmedi diyemeyiz ama eksi 8’leri gören Çukurova’da etkilenme oranı sadece yüzde 30 civarında kaldı” ifadesinde bulundu.

Çukurova'da Kiraz: Ege'nin Gözdesi Yeni Bir Bahçede

ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde görev yapan Doç. Dr. Burhanettin İmrak, kirazı genellikle yüksek kesimlerde yetişmesine karşın, üniversite arazisindeki serada başarılı bir şekilde yetiştirdi. Eksi 8 dereceye kadar düşen sıcaklıkla seradaki diğer meyve ağaçlarının dondan olumsuz etkilendiğini ancak kirazın direnç gösterdiğini belirten İmrak, yürüttüğü çalışmalarla yüksek verim elde ettiğini vurguladı.

Yüzde 80 Verim Başarısı

Doç. Dr. Burhanettin İmrak, uzun yıllar boyunca görülmeyen soğuk hava dalgalarının birçok meyve türünü olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Uzun zamandır karşılaşmadığımız eksi derecelere düşüş, birçok meyve türünde don olaylarına ve verim kaybına yol açtı. Ancak kirazın soğuklama gereksinimi yüksek olduğundan kendini koruyabiliyor. Bu yıl Çukurova’da yaşanan soğuklardan kiraz yalnızca yüzde 30 etkilendi. Örneğin, seramızdaki bir nektarin çeşidi yüzde 100 etkilenirken, kiraz çeşitlerinden yüzde 80’lere varan ürün aldık. Bu da kirazın ovada alternatif bir ürün olabileceğini gösteriyor” dedi.

Yüzde 80 Verim Başarısı

Çukurova’da 300 Dekarlık Kiraz Üretimi

Çukurova’da geleneksel olarak pamuk, narenciye ve karpuz yetiştiriciliği yapılırken, kiraz artık çiftçiler için önemli bir alternatif hale geldi. İmrak, “Çukurova dediğimizde genellikle narenciye, mısır, pamuk, soya ve karpuz akla gelir. Ancak üreticiler, tüketici talepleri ve piyasa boşluklarını doldurmak adına klasik ürünlerden farklı yeni ürünlere yöneliyorlar. Bölgemizde Kozan, Karataş, Seyhan, Akkapı ve Hadırlı bölgelerinde büyük kiraz plantasyonları oluşturuldu. Son 5 yıldır bu alanlarda yaklaşık 300 dekar üzerinde kiraz yetiştiriliyor. Mersin’de de muza yoğun talep var. Bu durum, iklim değişikliklerinin bir sonucu olarak üretim deseninin değiştiğini gösteriyor. Önemli olan, bölgeye uygun çeşidin seçilmesidir” diye ekledi.

Kiraz: Geleceği Parlak Bir Ürün

İmrak, “Kiraz, ejder meyvesi, avokado ve muz gibi sektörde önü açık, umut vadeden bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Piyasada kirazın olmadığı dönemlerde üreticinin piyasaya kiraz sürmesi, sektördeki potansiyelini gösteriyor ve yüksek fiyatlarla satılabiliyor. Şu anda kirazın kilosunu 3,5-4 euroya ihraç edebilirsiniz. İhraç ettiğimiz ülkeler arasında Almanya ilk sırada yer alıyor. Önemli olan, üretim dönemini genişletmek ve yalnızca temmuz-ağustos ile sınırlı kalmamak. Üretimin nisan-mayıs aylarına çekilmesiyle birlikte bölgemizin erkenciliği ve kirazın kalite ile birleşmesi, üreticinin daha çok kazanmasını sağlayacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Çukurova’da Kiraz Üretimi: Don Etkisi ve Alternatif Ürün Seçenekleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir