Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı himayesindeki Çocuk Evleri’nde kalan 12-13 yaşlarındaki 16 çocuk, ilk kez tiyatro sahnesine çıktı. Devlet koruması altındaki çocuklar, 10 aylık yoğun bir hazırlık süreci sonunda ‘Küçük Prens’ adlı tiyatro oyununu Ankara’daki Şinasi Sahnesi’nde izleyicilere sundu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Evleri Koordinasyon Merkez Müdürlüğü (ÇEKOM) bünyesinde koruma altında bulunan çocuklar, sahne tozuyla tanışmanın heyecanını yaşadı. Tiyatro eğitmeni Serdar Dövüşkaya liderliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenlerin katkılarıyla ‘Küçük Prens’ oyununu sahnelemek üzere çalışmalara başladılar.
Oyunun sergilenişini, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Ayşegül Yıldırım Kara ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cüneyd Özdemir de izleyerek, çocuklara destek verdi. Yenigün, başarılı performansları için çocukları tebrik ederek çiçek takdim etti.
İlk Defa Tiyatroyla Tanıştılar
Serdar Dövüşkaya, ÇEKOM’dan gelen taleple Devlet Tiyatroları’na gönüllü eğitmen olmayı kabul ettiğini ve 10 ay önce Valilik onayıyla çocuklarla çalışmaya başladığını belirtti. Dövüşkaya, “Çok bilinen ‘Küçük Prens’ kitabını birlikte tiyatro oyununa dönüştürdük. Bu oyunu seçmemizin sebebi, popülerliğinden ziyade çocuklardan yetişkinlere önemli mesajlar taşımasıdır. Örneğin, ‘Ah şu büyükler. Gerçekten çok tuhaf oluyorlar’ repliği, derin bir mesaj içerir. Drama çalışmalarıyla başladık ancak zamanımız kısıtlı olduğu için sınırlı bir çalışma yapabildik. Daha önce birkaç öğrencimiz okulda tiyatro çalışması yapmıştı, ancak çoğu tiyatroyla ilk kez karşılaştı” dedi.
Çocuklar İçin Büyük Bir Kazanım
Dövüşkaya, çalışmalarda çocukların birbirlerini tanıyıp kaynaştığını dile getirerek, “Bu süreçte çok güçlü bağlar kurduk. Tiyatroda grup çalışması esastır ve bu, en önemli kazanımlarımızdan biri oldu. Özgüvenlerinin artması, sosyalleşmeleri ve sorumluluk sahibi olmaları çocuklar için büyük bir kazanım oldu. ‘Küçük Prens’ kitabı dünyanın en çok satan kitaplarından biri ve çocuklar daha önce kitabı okumuşlardı. Ancak kitabın derin felsefesini daha iyi anlamaları için çaba gösterdik. Gerçek bir dost bulmanın ne kadar zor olduğunu ve bunun için ne kadar çaba sarf etmek gerektiğini çocuklarla birlikte analiz ettik” ifadelerini kullandı.
Kaygılarını Yendiler
Dövüşkaya, devlet koruması altındaki çocuklarla çalışmanın kendisi için de özel bir deneyim olduğunu vurgulayarak, “Bu özel çocuklarla çalışmanın çok hassas bir süreç olduğunu biliyorum. Sanatsal yeteneklerinin yanı sıra, istekli olmaları da beni çok etkiledi. Bu istek ve yetenekleri sayesinde kendilerini keşfetmeye başladıklarını fark ettim. Tiyatro gösterisi, onların kaygılarını kırmalarına yardımcı oldu. Seyirciler arasında birçok hayırsever ve gönüllü vardı. Onlara, gönül borcu olarak sunduğumuz bu gösteriyle, çocuklarla birlikte yapabileceklerini ve farkındalıklarını artırabileceklerini göstermek istedik” şeklinde konuştu.