Dünyanın En Yaşlı Dişi Gorili Fatou, 68 Yaşını Kutladı
Dünyanın en yaşlı gorili olarak bilinen Fatou, 68’inci doğum gününü Almanya’nın başkenti Berlin’deki hayvanat bahçesinde kutladı. 1959’dan bu yana Berlin Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan Fatou, ziyaretçiler ve gazetecilerle birlikte bu özel günü kutladı. Kendisi için özel olarak hazırlanan ve dişleri olmadığı için çiğnemesi kolay sebze, yaprak ve meyve karışımıyla beslenen Fatou, yine de en sevdiği meyve olan çileklerden vazgeçmedi.
Berlin Hayvanat Bahçesi Müdürü Dr. Andreas Knieriem, Fatou’nun 2017’de 60 yaşına girdiğinden beri her yıl 13 Nisan’da kutlanan doğum günlerinde birçok ziyaretçiyi ağırladığını belirtti. Knieriem, “Fatou sadece yaş rekorları kırdığı için değil, sakin ve onurlu duruşuyla da büyüleyici. O bize, bu dünyayı paylaştığımız diğer canlılara karşı neden daha fazla empati göstermemiz gerektiğini hatırlatıyor,” dedi.
Fatou’nun Hikayesi ve Önemi
Fatou, 1959 yılında Batı Afrika’da bir Fransız denizci tarafından keşfedildi. Denizci, Marsilya’da bir tavernada hesap yerine Fatou’yu ödeme olarak kullandı. Daha sonra, Fransız hayvan tüccarı Madame Lafevre tarafından Berlin Hayvanat Bahçesi’ne satıldı. Fatou’nun doğum tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, vahşi doğada doğduğu için hayvanat bahçesine getirildiğinde en az iki yaşında olduğu tahmin ediliyor, bu da 1957 doğumlu olduğu anlamına geliyor.
Hayvanat bahçesi görevlileri, her yıl Fatou’yu doğum gününde en sevdiği meyve çileklerle dolu özel bir meyve sepetiyle ödüllendiriyorlar. Ancak, yaşından dolayı sağlık nedenleriyle Fatou’ya diyet uygulandığını da belirtiyorlar. Berlin Hayvanat Bahçesi Basın Müdürü Hanja Runge, “Fatou’nun sağlık durumuna çok dikkat ediyoruz. Dengeli bir diyetin yanı sıra, günlük rutini arasında yiyecek arama ve aktif kalmak için tırmanma ipleri kullanma gibi aktiviteler bulunuyor,” dedi.
Runge, genç gorillerle karşılaştırıldığında Fatou’nun çok daha sakin ve çekingen olduğunu belirterek, “Küçükler enerji doluyken, sürekli keşif yapıyor ve oyuncaklarıyla oynuyorlar. Fatou ise hayvanat bahçesindeki olayları dikkatle ve huzur içinde izlemeyi tercih ediyor,” diye ekledi.
Fatou, Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından kritik düzeyde tehlike altında olarak sınıflandırılan türünün simgesel bir elçisi olarak kabul ediliyor.