Kütahya’da Pekin Ördeği Yetiştiriciliği
46 yaşındaki Mısırlı girişimci Servet Abdelwahab, Kütahya’da kurduğu çiftlikte yılda 200 bin Pekin ördeği yetiştiriyor. Abdelwahab, 2020 yılında Turgutlar köyü yakınlarında kiraladığı kıraç arazide, veteriner olan iki oğluyla birlikte ördek yetiştiriciliği işine başladı. Başlangıçta yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırımla 740 dönümlük arazide kurduğu üç kümesle yılda 12 bin ördek yetiştiren Abdelwahab, bu rakamı zamanla 200 bine çıkardı.
Gelecek Hedefleri ve İhracat Planları
Üretimini yurt içinde pazarlayan Abdelwahab, ilerleyen süreçte yılda 1 milyon Pekin ördeği üretmeyi ve ihracata yönelmeyi hedefliyor. Pekin ördeği etinin ekonomik değerinin yüksek, lezzetli ve protein açısından zengin olduğunu belirten Abdelwahab, Fransa’da aldığı eğitim sonrası bu yatırımı yapmaya karar verdiğini ifade etti. “Pekin ördeği döllendirme teknolojisi yalnızca Fransa’da bulunuyor ve bu teknoloji sayesinde yıllık 18 milyon dolar kazanıyorlar. Ben de Fransa’dan bu eğitimi aldıktan sonra Kütahya’ya gelip burada yatırım yapmaya karar verdim“, dedi.
Yatırımın Büyüme Planları
Abdelwahab, yatırımını büyütmeyi planladığını belirterek, “Önümüzdeki üç yıl içinde kümes sayısını artırmayı, yem fabrikası, kesimhane ve kuluçka merkezi kurmayı hedefliyoruz. Yeni tesislerle toplamda 220 milyon lira civarında bir yatırım yapacağız. Yılda 200 bin olan üretimimizi 1 milyon adede çıkarmayı amaçlıyoruz“, diye konuştu.
Köylere Ekonomik Katkı Sağlama Projeleri
Abdelwahab, Kütahya köylerinde de ördek yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla projeler geliştirdiklerini belirtti: “Köylerde gerçekleştireceğimiz projelerle 500 kişiye ekonomik katkı sağlamayı hedefliyoruz. Köylerden şehre göçü tersine çevirmek istiyoruz. Köylerde yaşayanlara civciv ve yem vererek yetiştirdiklerinde alım garantisi sunacağız“, dedi.
Mulard Ördek Üretimi
Abdelwahab, gelecek yıldan itibaren daha verimli olan Mulard ördek türünü yetiştirmeye başlayacaklarını açıklayarak, “Amerikan erkek ördek (Muscovy) ile dişi Pekin ördeğinin suni tohumlamasıyla elde edilen Mulard ördek türünü kendi tesislerimizde üreteceğiz. Türkiye ve Doğu Avrupa’da bu ırkı üreten ilk firma olacağız. Mulard ördeği, sadece iki ayda altı kilogram canlı ağırlığa ulaşabiliyor ve düşük yem tüketimiyle daha lezzetli, kaliteli et üretimi sağlıyor. Ayrıca değerli yağlı karaciğer (Foie Gras) üretimi için ideal bir tür“, dedi.
Veteriner Muhammed Abdelwahab ise Pekin ördeklerine günde iki kez yem verdiklerini ve bu türün katma değeri yüksek bir kanatlı olduğunu söyledi.