Salmonella Bakterisinin Tehlikeleri
Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, son zamanlarda artış gösteren gıda zehirlenmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle bahar ve yaz aylarının, Salmonella bakterisinin üremesi için elverişli koşullar oluşturduğunu belirtti. Dr. Alver, bu bakterinin mide asidik içeriğine dayanıklı olanlarının hızla ince bağırsağa yerleşerek çoğaldığını ve tehlike oluşturduğunu ifade etti.
Salmonella Bakterisinin Kaynakları
Dr. Alver, Salmonella bakterisinin, iyi pişmemiş tavuk, kırmızı et, yumurta gibi gıdalar ile süt ve süt ürünleri, mayonez gibi soslardan bulaşabileceğini belirtti. Ayrıca, personel ve işletme hijyeni eksikliği, uygun olmayan pişirme ve saklama koşulları, el hijyeni yetersizliği gibi faktörlerin de bu bakterinin yayılmasına yol açtığını vurguladı.
Salmonelloz Belirtileri ve Tedavisi
Salmonelloz belirtileri hakkında bilgi veren Alver,
- Halsizlik
- Mide bulantısı
- Kusma
- Ateş
- Karın ağrısı ve kramplar
- Karında şişlik
- İshal
gibi semptomların en yaygın belirtiler olduğunu belirtti. Bu belirtileri yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden hastaneye başvurmaları gerektiğini ve sıvı replasman ile antibiyotik tedavisine başlamalarının önemini vurguladı.
Gıda Zehirlenmelerinin Önlenmesi
Gıda zehirlenmelerinin özellikle tavuk kaynaklı olduğunu belirten Alver, denetimlerin önemine dikkat çekti. Restoran ve büfelerdeki hijyen eksikliklerinin ve uygunsuz saklama koşullarının, gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini belirten Alver, caydırıcı cezaların uygulanmasının toplum sağlığını koruyabileceğini ve ekonomik kayıpları önleyebileceğini söyledi.