Öğrenciler ve Gazeteciler Hâkim Karşısında
Saraçhane’deki protestolara katıldıkları gerekçesiyle dava açılan 189 öğrenci ve 8 gazetecinin ilk duruşması gerçekleşiyor. Duruşma, MLSA Direktörü Av. Veysel Ok‘un savunmasıyla başladı: “Yargı makamı dosyayı ciddiye almamaktır. Siz de mesleğinizin onurunu koruyun”.
Ok, gazetecilerin ekipmanlarının fotoğraflarda görünmemesinin, onların gazeteci oldukları gerçeğini değiştirmediğini belirtti ve basın özgürlüğüne aykırı olduğu için bu gazetecileri gözaltına alan polisler hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini ifade etti.
Duruşmanın Gelişimi
Yetki itirazları olduğunu belirten avukatlar, hakimin bu itirazları dinlemeden yargılamaya geçmek istemesi üzerine salonu terk etti. Hakim salona geri döndüğünde, avukatların itirazlarının dinlenmesiyle duruşma devam etti.
İBB soruşturmasına tepki gösteren eylemlerde tutuklanan öğrenciler ve protestoları takip ederken tutuklanan gazeteciler, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla yargılanıyor. Duruşma, salonun yetersiz kalması nedeniyle 62. Asliye Ceza Mahkemesi’nden 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı.
Öncesinde Yaşananlar
Duruşma öncesinde, Turkuaz Basın Kartı olmayan gazetecilerin adliyeye girmesi engellendi. Gazetecilerin itirazları sonucunda bazıları içeri alındı. Duruşma başlamadan önce sanıklardan Özenç İslamoğlu gözaltına alındı. Gözaltındaki sanığın salona getirilmesiyle dava başladı.
Duruşmayı takip edenler arasında CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve DİSK Basın-İş Başkanı Turgut Dedeoğlu bulunuyor.
Gazetecilerin Savunması
Av. Veysel Ok, savunmasında gazetecilerin meydanda kendi işlerini yaptıklarını belirterek, “Gazetecilerin davası ayrılmalıdır. Yargı makamı dosyayı ciddiye almamakta. Siz de mesleğinizin onurunu koruyun” dedi. Ayrıca, gazetecilerin beraat etmeleri ve onları görevlerinden alıkoyan polisler hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini vurguladı.
Avukatların Tepkileri
Savcı, duruşmanın devam etmesini ve sanıkların ifadelerinin alınmasını talep etti. Avukatlar, hakimin bu kararı üzerine tepki gösterdi. Beraat talebinin reddedilmesi ve duruşmaya devam edilmesi üzerine, izleyiciler tepki gösterdi. Hakim salonu terk etti, ancak daha sonra avukatların itirazlarını dinlemek üzere geri döndü.
Sanık avukatı, polisin ihtarının ne zaman ve nasıl yapıldığının belirsiz olduğunu belirterek, “Derhal beraat talep ediyoruz. Kanuna aykırı soruşturma ile hazırlanan iddianame kabul edilmemeliydi. Ne delil araştırmaya ne de duruşmaya devam etmeye gerek var” diyerek tüm sanıkların beraat etmesini talep etti.