1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Şok Rapor: 36.738 Üretici Don Felaketinden Etkilendi

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Şok Rapor: 36.738 Üretici Don Felaketinden Etkilendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’in Manisa Ziyareti

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Manisa’da yaşanan zirai don felaketi sonrası üzüm bağlarında incelemelerde bulunarak önemli açıklamalarda bulundu. “İlk tespitlerimize göre üzüm başta olmak üzere, kiraz, şeftali, kayısı, ayva, armut, badem, ceviz, erik, zeytin gibi pek çok ürün grubunda toplamda 812 bin 681 dekar alanda 36 bin 738 üreticimiz don nedeniyle zarar gördü” dedi.

Manisa ve 33 İlde Zirai Don Felaketi

Gizligider, 10-11 Nisan tarihlerinde meydana gelen zirai don afetinin sonuçlarını yerinde incelemek için Manisa’ya geldi. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Son yılların en büyük afetlerinden birini yaşadık. 10 Nisan 2025 gece yarısından itibaren Manisa ile birlikte toplam 34 ilimizde bu felaketi yaşadık. Manisa, tarım sektöründe önemli bir yere sahip olan bir ilimiz. Üzüm bağlarıyla sadece Türkiye’de değil, dünyada da tanınan bir yer. Ancak ne yazık ki üzüm dışında meyvecilik yapan üreticilerimiz de bu dondan etkilendi” dedi.

Don Olayının Etkileri ve Alınan Önlemler

“Nihai sonucu önümüzdeki hafta göreceğiz” diyen Gizligider, Gediz Nehri’ne yakın, soğuk hava akımının yoğun olduğu bölgelerde hasarın daha fazla olduğunu belirtti. “Afetin yaşandığı andan itibaren Manisa Valimiz, milletvekillerimiz ve tarım orman il müdürlüğü ekiplerimiz çiftçilerimizin yanında oldular. Meteorolojiden alınan veriler doğrultusunda üreticilerimize SMS yoluyla bilgilendirmelerde bulunduk. Tahmin ve erken uyarı sistemlerimiz devredeydi ve olası zararları en aza indirmek için topyekûn bir çalışma yürütüldü” dedi.

TARSİM ve Sigorta Çağrısı

Gizligider, TARSİM üzerinden zarar tespiti ve tazmin süreçlerinin devam ettiğini belirterek, “Sigorta yaptırın” çağrısında bulundu. “İklimler değişiyor, küresel ısınma etkileriyle karşı karşıyayız. Bu tür afetlere karşı alabileceğimiz en güçlü tedbir sigorta yaptırmak. Üreticilerimiz, araçlarına yaptıkları zorunlu trafik sigortası gibi tarım sigortalarını da ihmal etmemeliler” dedi.

Geleceğe Yönelik Çalışmalar ve Mevzuat Değişiklikleri

Zirai don olayının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın bilgilendirildiğini belirten Gizligider, “Sadece tespit ve tazmin süreçleri değil, üretimin sürekliliğini sağlamak için buradayız. Gelecekte benzer afetlere karşı hazırlıklı olmak adına yeni tedbirler alacağız ve meclisimizle birlikte yeni mevzuatlar oluşturacağız” diye ekledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Şok Rapor: 36.738 Üretici Don Felaketinden Etkilendi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir