TMO’nun Raporuna Göre Hububat Gelişimi
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi” raporuna göre, mart sonu ve nisan başında görülen yağmur ve kar yağışları, kurak geçen mart ayına rağmen hububatın gelişimine olumlu katkı sağladı. Mart ayı yağışları, son 35 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, tüm bölgeler hem normallerin hem de geçen yılın altında yağış aldı.
- Ege Bölgesi’nde yağışlarda yüzde 79 azalma görüldü.
- Konya, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde ise bu oranlar sırasıyla yüzde 65, 39 ve 35 civarında oldu.
Konya’da Hububat ve Zirai Don
Konya’da mart ayında görülen zirai dona rağmen hububatın bu durumdan olumsuz etkilenmediği bildirildi. Nisan ayı başında gerçekleşen yağışlar, bitki gelişimini hızlandırarak olumsuz etkilerin önüne geçti. Mevsim normallerindeki hava sıcaklıkları ve bu dönemde bitkinin düşük su ihtiyacı, tarımsal kuraklığa engel oldu.
Bakliyat Ekiliş ve Gelişimi
Ocak ayında ekimi tamamlanan kırmızı mercimekte bitki çıkışları tamamlanmış ve fizyolojik gelişim istenen düzeye ulaşmıştır. Yeşil mercimek ekilişlerinin yüzde 85’i İç Anadolu Bölgesi’nde yapılmaktadır. Martın ilk haftası itibarıyla Konya, Yozgat, Çorum, Kırşehir, Ankara ve Kırıkkale çevresinde başlayan ekilişlerde, erken ekim yapılan alanlarda bitki çıkışlarının başladığı tespit edilmiştir.