1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yüksek Binalarda İtfaiye Müdahalesi: Teknik İmkân Yetersizliği Hakkında Kritik Uyarı

Yüksek Binalarda İtfaiye Müdahalesi: Teknik İmkân Yetersizliği Hakkında Kritik Uyarı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek Katlı Binalarda Yangın Riski: Teknik Eksiklikler ve Çözüm Önerileri

TBMM Kartalkaya Yangını Araştırma Komisyonu’nda yer alan itfaiye dairesi başkanları, yüksek katlı binalarda çıkabilecek olası yangınlara müdahalede karşılaşılan teknik yetersizliklerin altını çizdi. “186 metrelik bir gökdelene ulaşmak mümkün değil, mimari sistem çözüm üretmeli” diyerek dikkat çektiler.

TBMM’de kurulan Kartalkaya Otel Yangını Araştırma Komisyonu, çeşitli illerden gelen itfaiye yetkililerini dinlemek amacıyla bir araya geldi. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ali Levent Çeri, gökdelen yangınlarına müdahale konusunda dünya genelinde ve Türkiye’de yeterli teknik ekipmanın bulunmadığını belirtti. “Elya Royal Tower 195 metre, Türk Telekom Tower 192 metre, Elmar Tower ve Kuzu Effect 186 metre. Bu binalar yangın anında mimari önlemler olmadan kurtarılamaz” dedi. “186 metrelik bir ‘tower’ı kurtarma operasyonu sırasında hiçbir itfaiyemizde, Türkiye’de ve dünyada buna ulaşacak teknik imkân yok” diyen Çeri, yapısal önlemlerin zorunlu olduğunu vurguladı.

Standart Eksiklikleri Yangın Riskini Artırıyor

Çeri, uygulamada birlik olmadığını belirterek “5 bin metrekarelik bir ahırdan da, nükleer santralden de aynı şey isteniyor. Standartlar bu kadar baştan savma olamaz” şeklinde konuştu. Yangın riski taşıyan işletmelerin faaliyetlerinin durdurulup durdurulamayacağı konusundaki belirsizliğin sürdüğünü ve bu konuda bakanlıktan net yanıtlar alınamadığını da dile getirdi.

Elektrikli Araç Yangınlarına Müdahale Zorlukları

Toplantıda ayrıca elektrikli otomobillerin olası yangınlarında büyük tehlike yaşanabileceği uyarısı yapıldı. “Bu araçlar kendi oksijenini üretiyor, sönmüyor ve dumanı solunmamalı” diyen Çeri, dünya genelinde bu konuda yeterli söndürme ekipmanının olmadığını ifade etti ve “Elektrikli araçlar yaygınlaştı, ancak müdahale şansımız yok. Araç site garajında yanarsa felaket olur. Söndürme yerine toprağa gömülmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

En Çok Yanan Araç Modeli: Tesla Y

Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği Başkanı Mehmet Olcay Bal ise en çok yanan araç modelinin Tesla Y olduğunu belirtti. Bal, Togg’un bir kazada alev almadığını ancak “termal kaçak” meydana geldiğini söyledi. Soğutma yapılmadığı takdirde lityum bataryalı araçların ciddi risk oluşturduğunu ifade etti.

Yüksek Binalarda İtfaiye Müdahalesi: Teknik İmkân Yetersizliği Hakkında Kritik Uyarı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir